Молекуларниот биолог проф.Ристов: Нема шанси вакцинацијата да го смени текот на пандемијата пред есента

Се заканува ли третиот бран на пандемијата на Ковид-19. Дел од државите информираат дека зголементиот број на новозаразени, посебно ширењето на новите соеви, јасно покажуваат дека светот се соочува со уште еден налет на вирусоѕ, што го прогнозираше и СЗО. Хрватската експертка проф. д-р Андреја Амбриовиќ Ристов, молекуларен биолог, вели дека ако бројките почнат да растат, а тоа и се случува, ќе растат многу побрзо.

-Нема шанси вакцинацијата пред есента да влијае на текот на епидемијата. Новите соеви, мутациите на корона вирусот се потенцијално опасни, но тие се најопасни ако не знаеме дека пристигнале и кои се. Повеќе по темата прочитајте на Фактор.мк

Фото: Фактор