(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД МАНАСТИРОТ СВ. ЈОАКИМ ОСОГОВСКИ) Убавините на Македонија: Свето место во прегратките на дабова шума

Во прегратките на дабова шума, на околу 2 километри од Крива Паланка се наоѓа манастирот Св. Јоаким Осоговски. Ова свето место е гордост на кривопаланчани, и не само нивна.

Величенствен поглед се пружа од дворот на манаситирот, кога ќе се искачите до него. Манастирот е посветен е на пустиножителот и чудотворец  Св. Јоаким Осоговски. Основан е уште во XII век, а познат е и под името името Сарандапор.

Манастирскиот комплекс располага со две цркви. Помалата е посветена на Пресвета Богородица и е градена во 14 или 16 век врз темели на стара црква која постоела на ова место во 11 и 12 век. Во нејзина близина се наоѓа извор со студена планинска вода за која верниците сметаат дека е лековита.

Другата, големата црква Св. Јоаким Осоговски која била започната да се гради во 1847 а била завршена во 1851 година. Манастирот е место за вистински душевен одмор, и целата негова магична околина. 

Затоа, секогаш постои интрес за конаците во кои посетителите можат да се сместат. Убавината, првото утринско кафе да го пиеш со поглед кон дабовата шума треба да се доживее. Полн е и ресторанот кој нуди вкусни традиционални јадења.

Најмногу луѓе го посетуваат Св. Јоаким Осоговски на 28 август, на празникот Света Богородица. Пред пандемијата, се случувало да дојдат и 20.000 луѓе, не само од Крива Паланка, туку од цела Македонија. За паланчани, овој ден е особено важен.

Ако сè уште не сте го посетиле ова по многу нешта специфично место, направете го тоа што поскоро.

М. Џаровска

Фото: Вангел Тануровски

Можеби ќе ве интересира:

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД ВИТОЛИШТЕ): Убавините на Македонија: Село кое маѓепсува на прв поглед

Ангелот Гаврил од Курбиново - фреска која вреди да се види


(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД МАНАСТИРИТЕ БИГОРСКИ, РАЈЧИЦА И МОСТОТ ЕЛЕН СКОК) Убавините на Македонија: Илјада години чуда и легенди

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД КРАТОВО): Убавините на Македонија: Волшебниот град на кулите и мостовите 

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД МАНАСТИРИТЕ ВЕЉУСА И ВОДОЧА) Убавините на Македонија: Богатство кое вреди да се види

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД ИЗВОРИТЕ НА ДРИМ) Убавините на Македонија: Фрли паричка за среќа

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД ГАЛИЧНИК) Убавините на Македонија: Кој израснал овде, тој станал човек

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД ВОДОПАДОТ ДУФ) Убавините на Македонија: Магија сокриена зад карпи

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД ПОНИКВА) Убавините на Македонија: Опоен мирис на бука и галантни домаќини

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД КОЛЕШИНСКИ ВОДОПАД) Убавините на Македонија: Шумски рај меѓу папрати

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД СМОЛАРСКИ ВОДОПАД) Убавините на Македонија: Магија во која се вљубувате на прв поглед

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД КРУШЕВО) Убавините на Македонија: За кафе и за локум секогаш има време

(ФОТО ГАЛЕРИЈА ОД КУКЛИЦА) Убавините на Македонија: Куклите скаменети од неостварена љубов, станаа туристичка атракција

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД БАРГАЛА) Убавините на Македонија: Вечна инспирација за истражување

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД БЕЛОВИШТЕ) Убавините на Македонија: Вљубување на прв поглед(ГАЛЕРИЈА ОД ЗРЗЕСКИ МАНАСТИР) Убавините на Македонија: Црква со најретки икони(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД МАРКОВИ КУЛИ) Убавините на Македонија: Тврдина и поглед како од бајка

(ФОТОГАЛЕРИЈА ОД ПЕШНА И ДЕВИНИ КУЛИ) Убавините на Македонија: Места каде што живеат легендите

Галерија: